Kamera dan anak anda


Anak-anak mudah belajar dan meniru setiap pengerakan dan apa jua tindakan yang ibu bapa lakukan. Sekiranya ibu bapa mereka mempunyai minat mengenai fotografi, sudah tentu ianya seiringan dengan kamera yang diguna pakai. Anda mungkin tidak mahu menyerahkan kamera DSLR mahal anda dan biarkan mereka mencuba belajar mengambil gambar dengan kamera tersebut. Ini kerana, kanak-kanak memang suka mengambil gambar, jadi kemungkinan untuk mereka berebut untuk mencuba menggunakan kamera anda tentu sudah ada. 

Penyelesaian yang terbaik adalah untuk anda membelikan sebiji kamera yang direka khusus untuk anak-anak dan membiarkan mereka "klik" gembira ketika mengambil gambar tanpa tidak meletakkan kamera kesayangan anda pada risiko.

Ini adalah benar-benar cara terbaik untuk anak-anak belajar kemahiran menangkap gambar dan mengendalikan kamera mereka sendiri, kerana anak-anak lebih cepat belajar untuk menangkap gambar dengan lebih baik kelak. Terdapat banyak kamera murah yang direka terutamanya untuk kanak-kanak di pasaran hari ini dan ia adalah mudah untuk mencari sebiji kamera yang sesuai untuk mereka sebagai permulaan. Jika anak sudah pandai mengendalikan kamera mereka dan mereka mempunyai kecenderungan yang serius dalam fotografi, maka ianya mungkin bernilai membeli salah satu model kamera digital yang lebih baik atau kamera DSLR (beginner)peringkat awal. 

Salah satu perkara yang penting tentang kamera untuk anak-anak adalah bahawa ia menggalakkan kreativiti minda mereka. Kamera adalah sesuatu yang kanak-kanak boleh membawa dengan mereka di mana-mana mereka pergi dan memberikan mereka cara untuk mentafsir dunia di sekeliling mereka. Anak-anak boleh digalakkan oleh ibu bapa untuk mereka menangkap gambar mengikut kehendak mereka sendiri dan cuba berkomunikasi dengan cara sendiri untuk perkara-perkara yang mereka lihat setiap hari melalui imej foto yang diambil oleh mereka. Sebaik sahaja mereka membangunkan keyakinan dalam keupayaaan mereka sendiri untuk membentangkan imej mereka sendiri, perkara dan orang ramai di sekeliling mereka, mereka dengan cepat akan membangunkan kemahiran untuk bercakap tentang dan menggambarkan dunia dari segi mereka sendiri.

Jika kanak-kanak menunjukkan minat yang serius dalam aspek visual kehidupan dan sentiasa ingin tahu dan memberi idea apabila anda menggunakan kamera anda sendiri, maka ia adalah penting untuk membangunkan kepentingan itu dengan memberi mereka peluang untuk meminati bidang fotografi. Dan itu bukan sesuatu yang akan mereka belajar dengan anda, kerana kadang-kadang membiarkan mereka menangkap gambar sendiri secara tidak langsung akan menunjukkan bagaimana cara pengendalian kamera yang betul bagi setiap percubaan.

Tetapi ada satu sebab yang lebih pratikal untuk kanak-kanak mempunyai kamera sendiri. Setiap percutian mahupun aktiviti yang dilakukan bersama, anda dan anak-anak akan bersama-sama menangkap gambar dengan kamera masing-masing. Ianya tentu tidak mengecewakan anda kerana pasti anak-anak anda akan dapat mengambil gambar anda sendiri dengan lebih cantik dalam setiap aktiviti bersama keluarga.

0 comments:

Post a Comment